Girişimcilerin iş dünyasına atılacakları zaman tercih ettikleri şirket türleri arasında ilk sırada şahıs şirketi gelir. Şahıs şirketi tek kişiye ait olan ve tüm sorumluluğu bu kişinin üstlendiği bir işletme modelidir. Üstelik kurulum süreçleri son derece basittir. Birkaç adım ile açabileceğin şahıs şirketi, pek çok açıdan da avantaj sunar. Peki şahıs şirketi nedir? Şahıs şirketi nasıl kurulur? Haydi merak ettiğin detaylara birlikte bakalım!
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi kurma süreci en kolay şirket türlerinden biri. Üstelik kurulum sürecinde asgari sermaye de gerekli değil. Bir ya da birden fazla kişi tarafından şahıs şirketi kurulabilir. Ancak bütün ortaklar bu noktada gelir vergisi mükellefi, zarardan ve kardan doğrudan sorumlu olur. Şahıs şirketinde ortakların sorumlulukları sınırsızdır. Kuruluşunun son derece basit ve hızlı olması bu şirket türünün ilgi görmesinde en önemli etkendir.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi nasıl açılır diye merak ediyorsan, bunun için bazı adımları takip etmen gerek. İlk etapta gerekli olan belgeleri toplayarak vergi dairesindeki süreçleri tamamlamalısın. Bu belgeleri vergi dairesine şahsen teslim edebilir, ya da mali müşavir ile anlaşıp vekalet vererek senin adına başvuru yapmasını sağlayabilirsin. Vergi dairesinin görevlendirmiş olduğu müfettişler tarafından denetim yapıldıktan sonra, koşullar uygun bulunduğu takdirde şirketini birkaç gün içinde kurabilirsin. Şahıs şirketi açmak için takip etmen gereken aşamalar kısaca şöyle:
– İkametgah, kurucu kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi, imza tescil beyannamesi ve imza sirküleri gibi belgeler hazırlanır.
– Şirketin ticaret siciline kaydı yapılır.
– Vergi hesap numarası edinmek için başvuru yapılır.
– Gerekli defterler alınarak noterde tasdik ettirilir.
– Yoklama tutanağı yoklama memurları iş yerine gelip durumu kontrol ettikten sonra hazırlanır.
– Vergi hesap numarası, yazar kasa levhası ve vergi levhası alınır.
– Gider pusulası, fatura ve irsaliye belgeleri çıkarılır.
– Sicil gazetesine ilan verilip ardından ilgili ticaret odasına kayıt yaptırılır.
– Bağ-Kur ve SGK kayıt işlemleri gerçekleştirilir.
– İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı çıkartılır.
Hisse uygulaması gibi şahıs şirketi kurulum işlemlerini de internet üzerinden yapmak mümkün. e-Devlet üzerinden kuruluş işlemlerini gerçekleştirerek kurulum sürecini kolayca tamamlayabilirsin. e-Devlet ile şahıs şirketi açmak için izlemen gereken adımlar kısaca şöyle sıralanabilir:
– e-Devlet şifresi ile İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasına giriş yapmalısın.
– Sistem içinden önce İşlemler’e ardından sırasıyla Sicil Bildirimleri ve İşe Başlama Bildirimi kısımlarına tıklaman gerek.
– Açılacak ekranda karşına çıkan iş detayları ile alakalı toplam 5 adımlı bilgileri doğru şekilde doldurmalısın.
– Tüm bilgileri istendiği şekilde girdikten sonra cep telefonuna yoklama tarihi bilgileri gelir. Yoklama memurları iş yerine gelerek hem iş yeri hem de evrak kontrolü yapar. Ardından da açılış için onay verilir.
Şahıs Şirket Türleri Nelerdir?
Türk Ticaret Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu dahilinde şahıs şirketleri adi şirketler, kolektif şirketler ve komandit şirketler şeklinde üç farklı türe ayrılır. Adi şahıs şirketi iki ya da daha fazla kişi tarafından sözleşme kapsamında kurulan şahıs şirketi türüne denir. Adi ortaklık şeklinde de tanımlanan bu seçenek genelde ortak girişimler için tercih edilir. Sermaye açısından asgari sınırı bulunmayan adi şahıs şirketlerinde herhangi bir ticari unvan bulunmaz. Şahıs şirketi türleri arasında yer alan kolektif şirketler ticari işletmenin ticaret ünvan ile işletilmesi için kurulur. Kolektif şirketlerde ortak sayısı için üst sınır yok. Fakat genelde 3-4 ortak ile kurulur.
Adi komandit şirketler biri sınırsız diğeri ise sınırlı sorumluluklara sahip en az iki ortaktan oluşur. Sınırsız sorumlu olan ortak komandite şeklinde tanımlanır. Sınırlı sorumlu olan ortağa da komanditer adı verilir. Komandite ortak sadece gerçek kişi olabilir. Komanditer ortak ise gerçek ya da tüzel kişi olabilir.
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir?
Küçük ve orta ölçekli işletme sahibi olmak istiyorsan şahıs şirketi en ideal şirket türü. Şahıs şirketi kurmak için belirtilen yaş sınırı pek çok resmi işlemde olduğu gibi 18’dir. Devlet memurları kanun kapsamında tacir olarak sınıflandırılamaz. Bu sebeple şahıs işletmeleri kurmaları mümkün değil. 18 yaşını geçmiş ve devlet memuru olmayan herhangi bir birey şahıs işletmesi kurabilir.
Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kurulum işlemleri diğer şirket çeşitlerine göre son derece kolay olan şahıs şirketleri maksimum 2 gün içerisinde faaliyete geçebilir. Ancak bunun için kurulum aşamasında gerekli olan belgeleri toplaman lazım. Evrakları kendin toplayabileceğin gibi muhasebeci veya mali müşavir aracılığıyla da halledebilirsin. Şahıs şirketi kurmak için gereken belgeler aşağıdaki gibi:
– Mali müşavir ya da muhasebecinin şirket kurma prosedürlerini yerine getirebilmesi için vekalet
– Eksiksiz olarak doldurulan başvuru formu
– Nüfus cüzdanı fotokopisi
– Noterden alınmış imza beyannamesi
– İkametgah belgesi
– İş yerine ait tapunun fotokopisi ya da kira kontratı
Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ya da yeni girişimciler için şahıs şirketi kurmanın pek çok avantajı bulunur. Bu avantajlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:
– Şahıs şirketi maliyeti diğer şirket çeşitlerine göre daha uygun ödemeler gerektirir.
– Şahıs şirketi kurulum sürecinde evraklar arasında kaybolmana gerek yok. Çünkü istenen evrak sayısı oldukça az.
– Başvuru sürecinde gerekli olan evrakları teslim ettikten sonra fazla beklemene gerek yok. 1-2 gün içinde sorun görülmediği takdirde şirketin kurulur.
– Yeni kurduğun şahıs şirketin kademeli vergi sistemi açısından da oldukça avantajlı. Yani kar marjın düşükse şirketinin vermesi gereken gelir vergisi oranı da az olur.
– Mali müşavir ve muhasebe giderleri de diğer şirket türlerine göre daha az.
– Şirketi kapatmak istediğinde borç ve yükümlülüklerini tamamladıktan sonra, bunu kolayca yapabilirsin.
Şahıs Şirketi Kurmanın Dezavantajları Nelerdir?
Pek çok açıdan avantaj sunsa dahi şahıs şirketlerinin bazı dezavantajları da bulunur. Bu dezavantajlardan bahsetmek gerekirse:
– Şahıs şirketleri diğer şirket türlerine göre küçük ölçekli olduğu için kredi ve POS cihazı başvuru sonuçlarının onaylanma süreci uzayabilir.
– Şahıs şirketlerinde vergilendirme süreci genelde kademeli olarak yükselir. Gelir seviyeniz arttıkça ödemeniz gereken vergi oranı da %40’lara kadar yükselebilir.
– Şahıs şirketleri sınırlı sermaye yapısına sahip.
– Şahıs şirketleri sahibinin bütün varlıklarını riske atabilir. Borçlanma durumlarında tüm sorumluluk şirket sahibine ait olur.
– Şahıs şirketleri tek kişinin kontrolünde olduğu için çeşitli sebeplerden dolayı işletmeden vazgeçilmesi durumunda devir süreci biraz daha zor olabilir.
Şahıs Şirketi Masrafları Nelerdir?

Şahıs şirketi kurma maliyeti de en fazla merak edilen konulardan biri. Pek çok şirket türünde olduğu gibi şahıs şirketi kurulumunda da gerekli olan bazı mali giderler söz konusu. Şahıs şirketi açma maliyeti kapsamında ödemeniz gereken giderler şirket kurma işlemleri için muhasebeci ödemesi ile başlar. Bunu imza beyannamesi, vergi dairesine ödenecek damga vergisi tutarı, şahıs imza sirküleri, kuruluş ve defter beyan kaydı ödemeleri, sözleşmelerin damga vergisi ve serbest muhasebeci mali müşavir vekaletnamesi ücretleri takip eder.
Şahıs Şirketi Vergi Oranları
Şahıs şirketleri sermaye şirketlerinden farklı olarak kademeli vergi sistemine sahip. Bu sistem dahilinde daha az kazanan şirketler daha az, daha fazla kazanan şirketler ise daha yüksek oranda vergi öder. Şahıs şirketi vergi oranları ortalama %15 ile %40 arasında değişebilir. Şahıs şirketi vergi dilimleri nelerdir sorusu da pek çok kişi tarafından merak edilir. Bu noktada şahıs şirketlerinin ödemesi gereken üç ayrı vergi türü mevcut.
Gelir vergisi her yıl elde edilen gelir oranı üzerinden ödenmesi gerekli olan vergi türüdür. Yılda iki taksit halinde ödenir. Gelir vergisinin ilk taksit ödemesi bir sonraki yılın mart ayında olur. İkinci taksiti ise temmuz ayının sonuna kadar ödemek gerekir. Bu vergi, gelir düzeyine göre değişkenlik gösterebilir.
Geçici vergi, gelir vergisinin dönem içerisinde beyan edilip ödenmesi anlamına gelir. Kar miktarı üzerinden hesaplanan geçici vergi şubat, mayıs, ağustos ve kasım aylarında ödenmeli. Yıl içinde ödenen geçici vergiler mahsup edilerek daha sonrasında gelir vergisinden düşülebilir. 29 yaşın altında olan genç girişimciler şirket kurduktan sonra üç dönem boyunca 75.000 TL altındaki gelirleri için gelir vergisinden muaf tutulur.
Şahıs şirketleri sınırlı sermaye yapısına sahip olduğu için büyük ölçekli yatırımları finanse etmekte zorlanabilir. Ödeme işlemleri ise KDV beyannamesi verilen ayda yapılır. Muhtasar Beyannamesi olarak da bilinen stopaj vergisi gelir ve kurumlar vergisine dahil olan kazanç tutarının vergi dairesine iş yapan ismine peşin halde yatırılması şeklinde ifade edilir.
3 aylık aralıklarda ödenmesi gereken Muhtasar Beyannamesi şahıs şirketi vergi dilimleri:
– 70.000 TL gelirden %15,
– 150.000 TL gelirin 70.000 TL’lik kısmı için 10.500 TL, fazlası için ise %20,
– 370.000 TL gelirin 150.000 TL’lik kısmı için 26.500 TL, fazlası için %27,
– 1.900.000 TL’nin 370.000 TL’lik kısmı için 85.900 TL, fazlası için %35,
– 1.900.000 TL’nin 1.900.000 TL’si için 621.400 TL, fazlası için %40 olarak belirlenir.
ForInvest, finansal verileri analiz edebileceğin, hisse senedi ve Borsa İstanbul odaklı yatırım kararlarını destekleyen, kapsamlı bir yatırım uygulamasıdır. Bankacılık, borsa ya da farklı pek çok finans işlemlerinin verilerini takip edebilirsin. ForInvest nasıl kullanılır diye merak ediyorsan ister masaüstünden ister mobil cihazdan erişebilir, finansal raporlarını daha bilinçli yorumlayabilirsin. Ayrıca, kullanıcı dostu arayüzü sayesinde verileri hızlı ve etkin şekilde inceleyebilirsin.