2022’de Dillerden Düşmeyen Yatırım Araçları

Yatırıma olan ilginin sürekli arttığı ve piyasaların yeni yüzlerle dolup taştığı bir yılı geride bırakıyoruz. Elbette yatırım yapmak, servetinizi büyütmenin ve finansal geleceğinizi güvence altına almanın harika bir yoludur. Ancak pek çok farklı yatırım aracı arasında, hangisinin sizin için en iyisi olduğunu bilmek her zaman kolay değildir.

Tercih sürecinizi kolaylaştırmak için, yılın en çok tercih edilen yatırım araçlarını derledik ve risk, istikrar ve yatırım getirisi potansiyellerine göre değerlendirdik.

İster yatırım dünyasına yeni adım atan tutkulu bir yatırımcı, ister portföyünü çeşitlendirmek isteyen deneyimli bir profesyonel olun, bu liste finans enstrümanlarına dair değerli ipuçları edinmenizi sağlayacak.

Yılın En Çok Tercih Edilen 8 Yatırım Aracı

doğru yatırım aracını seçmek

Unutulmaması gerekir ki tüm yatırımcıların beklenti ve hedefleri birbirinden farklıdır. 

Bu sebeple zaman zaman en popüler yatırım araçları kimi yatırımcılar için hayal kırıklıklarına sebep olurken, dikkate değer görülmeyen yatırım araçları aynı yatırımcıların yüzlerini güldürebilir. 

İşte 2022 yılında yatırımcıların ilgisini en çok çeken yatırım araçlarından bazıları:

1.Hisse Senetleri

Kendine has avantajları nedeniyle zaman ve mekan fark etmeksizin yatırımcıların göz bebeği konumunda olan hisse senetleri her dönem olduğu gibi bu sene de oldukça popülerdi. 

Özellikle halka arz edilen şirket sayısının artması, hisse senetlerini tüm yatırımcıların ilgi odağı haline getirdi 

Bir şirket finansal performansını artırdığında, doğru yatırımlar yaptığında ya da güncel gelişmeler ışığında büyüme sinyali verdiğinde hisse senetlerinin değeri de artma eğilimi gösterir. Bu da yatırımcıların hisse senedini doğru zamanda alıp satarak kar elde edebileceği anlamına gelir. 

Hisse senetleri yalnızca alım-satım farkı ile kazandırmazlar, aynı zamanda düzenli temettü getirisi potansiyeli sunarlar. Bu yüzden oldukça çekici yatırım enstrümanlarıdır. Uzun vadede, doğru hisse senetlerine yapılan yatırımlarla sürekli ve dengeli bir finansal gelir sağlamak, yani temettü emeklisi olmak dahi mümkündür.

Ayrıca farklı hisse senetlerine yatırım yapmak, yatırım risklerini azaltmaya yardımcı olan ve ForInvest gibi güvenilir yatırım ortakları vasıtasıyla etkili şekilde yönetilebilen yatırım portföyleri oluşturmanın anahtarıdır. 

2.Repo

Repo, geri satın alma anlaşması tabirinin ingilizcesi olan repurchase agreement ifadesinin kısaltmasıdır. Bir tarafın menkul kıymetleri daha sonraki bir tarihte daha yüksek bir fiyattan geri alınmak üzere başka bir tarafa sattığı bir yatırım türüdür. 

Repolar, yatırımcıların çok fazla risk almadan yatırımlarından nispeten yüksek bir getiri elde etmelerinin etkili bir yoludur. 

Repolar genellikle bankalar ve diğer finansal kuruluşlar tarafından kısa vadeli finansman kaynağı olarak kullanılır ve bu nedenle repo yatırımı, kredi piyasasına erişmek için iyi bir yol olabilir. 

Repo işlemlerinde teminat olarak kullanılan menkul kıymetler tipik olarak yüksek kaliteli ve oldukça likit varlıklar olduğundan, repolar nispeten güvenli bir yatırım olarak kabul edilir. 

Özellikle pandemi sonrası ekonomik koşulların yarattığı güvensizlik, repoyu tüm dünyada oldukça popüler bir yatırım aracı haline getirmiştir.

3.Gayrimenkul

Gayrimenkul yatırımı

Gayrimenkul yatırımı, kar elde etmek amacıyla bir gayrimenkulün satın alınması, yönetimi ve satışını kapsayan bir süreçtir. 

Gayrimenkul yatırımı, yatırım üzerinde sürekli bir kontrol ve esneklik sağladığından belirsizlik dönemleri için her zaman popüler ve değerli bir yatırım türü olmuştur.

Gayrimenkuller alım satım işlemlerinde değerini korur ve özellikle yatırımın koşullarına bağlı olarak sabit getirili bir yatırıma dönüştürülebilir. Bu özellikleri ile gayrimenkuller, bir yatırım portföyünü çeşitlendirmek için önemli araçlar olabilir. 

Özellikle son dönemde, enflasyona paralel bir şekilde artış gösteren gayrimenkul fiyatları, bu enstrümanın yatırımcılarının finansal kaynağını korumalarına yardımcı olmuştur.

4.Hazine Bonosu ve Devlet Tahvilleri

Hazine bonoları ve devlet tahvilleri, ulusal bir hükümet tarafından ihraç edilen borçlanma senetleridir. İhraç eden hükümetin garantisi ile desteklendikleri için nispeten risksiz bir yatırım aracı olarak kabul edilirler. 

Bir yıldan uzun vadeli şekilde ihraç edilen borçlanma senetlerine devlet tahvili, bir yıldan kısa vadeli borçlanma senetlerine hazine bonosu adı verilir. 

Bu finansal enstrümanların yatırımcıları, borcun vadesi geldiğinde düzenli faiz ödemelerinin yanı sıra anaparalarını da geri alırlar. Böylelikle öngörülebilir ve istikrarlı bir finansal getiri sunarlar. Bu açıdan bu enstrümanlar, yatırım portföylerini çeşitlendirmek için iyi bir araç olabilirler.

Hazine bonoları ve devlet tahvilleri bir yatırım portföyünde risk yönetimi yapılırken genellikle çapa görevi görürler. Diğer finansal araçların taşıdığı çeşitli risk faktörlerinin çoğu, devletlerin garantisinde ihraç edilen bu enstrümanları etkilemez. Bu sebeple yüksek riskli yatırımları dengelemek için ideal yatırım araçlarıdır.

5.Döviz

Döviz piyasası, günlük 5 trilyon doları aşan işlem hacmiyle dünyanın en büyük finans piyasasıdır. Döviz piyasalarında likidite yüksektir ve yatırımcıların para kazanması için çok fazla fırsat olduğu görülür.

Döviz yatırımı, yatırımcıların bu piyasada farklı para birimlerinin alım satımını yaptığı bir yatırım türüdür ve oldukça popülerdir. Son yıllarda ülkemizde tıpkı diğer piyasalarda olduğu gibi döviz piyasalarına da çok sayıda yeni yatırımcı giriş yapmıştır. 

Döviz piyasalarında aktif işlem yapmayıp yalnızca parasını euro, dolar gibi güven duyduğu para birimlerine dönüştürerek değerlendirmek isteyen yatırımcıların sayısı da oldukça fazladır. 

Özellikle yerel para birimlerinin değerindeki dalgalanmaların alım gücünü düşürmesinden çekinen yatırımcılar ellerindeki finans kaynağını stabil ve güçlü olduğuna inandıkları, uluslararası ticarette de sıkça kullanılan para birimlerine çevirme eğilimi gösterirler.

Böylelikle ellerinde, ekonomik dalgalanma sona erdiğinde ya da anlık ihtiyaç duyulduğunda hızlıca yerel para birimine dönüştürebilecekleri bir kaynak mevcut olur. 

Döviz yatırımında yerel, bölgesel ve uluslararası gelişmeler yatırımın kaderini hızla değiştirebilir. Bu yüzden döviz yatırımından maksimum verim almak isteyen yatırımcıların ForInvest gibi finans ortaklarının sunduğu piyasa verilerini ve son dakika haberlerini sürekli olarak takip etmeleri önemlidir.

6.Altın ve Emtialar

altın ve emtia yatırımının avantajları

Altın, gümüş ve diğer metaller gibi fiziksel varlıkların, buğday ve şeker gibi tarım ürünlerinin ve petrol, doğalgaz gibi hammaddelerin alınıp satıldığı piyasalara emtia borsası adı verilir.

Bu tür yatırımlar fiziksel bir karşılığı olduğundan güvenilir yatırım ürünleri kabul edilir ve enflasyona ve ekonomik belirsizliğe karşı bir güvence olarak görülür.

Özellikle altın yatırımı, değerini muhafaza etmesi ve fiziksel olarak saklanabilmesi nedeniyle ülkemizde ve dünyada çok eski dönemlerden beri en popüler ve en önemli yatırım türlerinden biri olmuştur. 

Altın ve emtia fiyatları, jeopolitik olaylar ve arz ve talepteki değişiklikler dahil olmak üzere çok çeşitli faktörlerden etkilenebilir ve değişen koşullar yatırımcılara uygun fiyatlarla alım satım yapma fırsatları yaratabilir. 

Bu değişimlerin ne yönde olacağına dair ipuçları genellikle ekonomik ve politik değeri olan haberlerin detaylarında gizlidir. Bu yüzden altın ve emtia yatırımı yapmak isteyenlerin düzenli ve hızlı bilgi edinebilecekleri kaynaklara sahip olduklarından emin olmaları gerekmektedir.

7.Mevduat Hesapları

Mevduat hesabı yatırımı, paranın faiz sunan bir banka hesabına yatırıldığı bir yatırım türüdür. Bu paranızın karşılığını almanın nispeten güvenli ve düşük riskli bir yolu olduğu için mevduat hesapları popüler bir yatırım türüdür. Mevduat hesabı yatırımları aynı zamanda oldukça likittir, yani paranıza ihtiyacınız olduğu her an kolayca ulaşabilirsiniz.

Özellikle politika faizine bağlı olarak bankaların mevduat hesabı için uyguladığı faiz oranındaki değişim, mevduat hesaplarının popülaritesini direkt olarak etkiler. 

Ancak ülkemizde yakın dönemde merkez bankasının aldığı kararlar ile politika faiz oranları düşme eğilimi gösterdiği halde mevduat hesaplarının popülerleştiği görülmüştür.

Bunun temel sebebi yerel para birimine olan yatırım miktarını artırmak için yatırım geliri devlet güvencesi altına alınmış özel mevduat hesabı türlerinin üretilmesidir. 

Özellikle 2021 yılında devreye giren kur korumalı vadeli mevduat hesapları, finansal kaynağını Türk Lirası olarak muhafaza ederken döviz kurlarında yaşanan değişikliklerden etkilenmek istemeyen yatırımcılar için önemli enstrümanlar olmuştur.

8.Kripto Para Birimleri

Yukarıda saydığımız tüm yatırım enstrümanlarından çok daha genç ve dinamik bir finansal enstrüman olan kripto paralar özellikle son dönemde büyük popülarite kazanmıştır. 

Hükümetler tarafından çıkarılan ve desteklenen geleneksel para birimlerinin aksine, kripto para birimleri, işlemleri doğrulamak için karmaşık algoritmalar kullanan dijital sistemler tarafından oluşturulur ve korunur. 

Bu merkezi olmayan sistem, daha fazla şeffaflık sağladığından kripto para birimlerini yatırımcılar için çekici bir seçenek haline getirir. 

Bununla birlikte kripto para piyasalarında volatilite oldukça yüksek olduğundan kripto para yatırımı yüksek kazanç potansiyeli taşıyan ancak oldukça riskli yatırım türleri arasında yer alır. Bu nedenle yatırım yapmadan önce riskleri iyice araştırmak ve anlamak önemlidir.

Yatırım Aracı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her yatırımcının beklentileri ve finansal kaynağı birbirinden farklıdır. Bu nedenle bir yatırım aracı seçerken, yatırım hedefleriniz, alabileceğiniz riskin düzeyi, yatırım getirisi elde etmek istediğiniz vade gibi dikkate alınması gereken önemli faktörler vardır. 

Ayrıca yatırımın likiditesi ve yatırımı yönetmek için gereken bilgi düzeyi de yatırımdan alacağınız verimi direkt olarak etkileyen diğer önemli etmenlerdir.

Bir karar vermeden önce yatırım enstrümanının avantajlarını, onu sunan şirket veya kuruluşun yapısını ya da güncel politik ve ekonomik koşulları dikkatlice araştırmak ve analiz etmek önemlidir. 

Bu analiz doğrultusunda ihtiyaçlarınızla örtüşen farklı yatırım araçları belirlemek ve bu yatırım araçlarından bir arada faydalanabileceğiniz bir yatırım portföyü yaratmak riskleri minimize etmenize katkı sağlar.

Büyük yatırım kararı vermeden önce ForInvest gibi kapsamlı finans uygulamaları üzerinden uzman görüşlerini takip etmek ve kendi araştırmalarınızla bu görüşleri harmanlamak da stratejik bir yatırım planını tecrübeden gelen sezgiler ile birleştirmek adına önem arz eder.

Dijital Bir Ortakla Yatırım Stratejisini Desteklemek

Yatırımda başarının sırrı, yatırımcı psikolojisini anlamakta, düzenli olarak veri takibi yapmakta ve yerel ve ulusal gelişmeleri gözlemlemekte gizlidir. Bu yüzden çoğu zaman en doğru yatırım aracını seçmek yatırım getirisini garanti etmez. 

ForInvest gibi dijital yatırım ortakları, farklı yatırım seçeneklerini araştırmanıza ve değerlendirmenize yardımcı olurken size geniş ve kesintisiz bir veri ve haber yelpazesi sunar.

ForInvest’i kullanarak yatırım portföyünüzü etkili biçimde yönetebilir, bu portföyü dengelemek ve genişletmek için yeni yatırım fırsatları keşfedebilir ve yatırım performansınızı gerçek zamanlı veriler ile takip edebilirsiniz. 

Aynı zamanda daha bilinçli ve stratejik yatırım kararları alarak yatırım portföyünüzün potansiyelini büyük ölçüde artırabilmeniz için uzman görüşlerinden faydalanabilirsiniz.

Dilerseniz ForInvest FXPlus paketimiz ile yalnızca profesyonel yatırımcıların sahip olduğu eşsiz yatırımcı modülleri, kapsamlı veri terminali ve uzman analiz araçlarına ulaşabilir, yatırım performansınızı ileri düzeye taşıyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir