Her Dönemin Gözdesi – Altın Yatırımı

Altın, ilk çağlardan günümüze dek hemen her uygarlık tarafından bir ticaret ve yatırım aracı olarak büyük değer görmüş ve saygınlık sembolü olarak kabul edilmiş bir madendir. Bugün altının değerini para birimleri ile ölçüyor olsak da altının insanların sosyal ve ekonomik ilişkilerine girişi paradan çok daha öncesine dayanır.

Her ne kadar kökleri eski dönemlere dayanan bir yatırım aracı olsa da altın günümüze kadar önemini kaybetmeden gelmeyi başarmıştır. Geçmişte olduğu gibi bugün de her yaştan yatırımcı fiziksel ve dijital ortamlarda ya altın yatırımı yapmakta ya da altına endeksli yatırım enstrümanları ile portföylerini genişletmektedir.

Bu makalemizde altının bir yatırım aracı olarak öneminden ve altın yatırımının püf noktalarından bahsedeceğiz.

Altının Önemi Nereden Geliyor?

Mısırlılardan İnkalara uzanan bir coğrafyada 7000 yılı aşkın süredir insanlık için fiziksel ve sembolik olarak özel bir yer kazanmış olan altının ismi Latince kökenli bir ifade olan ve parıltı anlamına gelen Aurum kelimesinden türemiştir. 

Altın genellikle çeşitli doğa olayları sonucunda yeryüzünün derinliklerine çökmüş halde bulunur. Bu yüzden altının çıkarılabilmesi için önemli yatırımlar yapılması gerekir. Parıltısının ve nadirliğinin yanı sıra altını değerli kılan asıl unsur bu elementin eşsiz yapısında saklıdır.

Altının en önemli karakteristik özelliklerinden biri kimyasal dayanıklılığıdır. Pek çok metalin aksine altın, kral suyu gibi özel çözeltiler haricinde çoğu asit ile tepkimeye girmez. Bu sebeple paslanmaz ve kararmaz.

Ancak tüm bu kimyasal dayanıklılığına rağmen oldukça yumuşak bir fiziksel karakteri vardır ve kolaylıkla şekil verilebilir. Bu sebeple yıllar boyunca madeni paraların, ziynet eşyalarının ve zor koşullara dayanması amaçlanan cisimlerin yapımında kullanılmıştır ve altın rezervleri ülkelerin bastıkları tüm paralar için uzun süre bir standart oluşturmuştur.

Altın Yatırımının Avantajları ve Dezavantajları

Altının yatırım aracı olarak da yıllar geçse de önemini asla kaybetmemesinin ve çok geniş bir yatırımcı kitlesine hitap etmesinin temel nedenlerinden bazıları şunlardır

  • Külçe altın 3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince KDV’den muaf olarak işlem görür.
  • Küresel ve yerel pazarda sürekli olarak altın talebi vardır ve kolaylıkla nakde dönüştürülebilir.
  • Altın yatırımının fiziksel bir karşılığa sahip olduğundan değerini kaybetme riski oldukça düşüktür.
  • Devlet otoritelerinden ve finans kuruluşlarından bağımsız bir değere sahip olduğundan enflasyon artışı gibi durumlarda önemli bir kıymet haline gelebilir.
  • Altın yatırımı yapmak ve yatırımı takip etmek oldukça kolaydır. 

Altın Yatırımı Nasıl yapılır?

Altın alım satım yöntemleri

Altın kısa süre öncesine kadar kuyumculardan ya da finans kurumlarından sikke ya da külçe gibi fiziksel formlarda temin edilen bir yatırım enstrümanı konumundaydı. Ancak zaman içerisinde bankacılık sistemlerinin ve dijital teknolojilerin gelişmesiyle altın hesapları, altın katılım fonları, varantlar, altına endeksli kira sertifikaları ve tahviller gibi çeşitli yatırım biçimi ortaya çıktı. 

Günümüzün altın yatırımı yöntemlerinden en önemlileri şunlardır:

Fiziki Altın Alım – Satımı

Altınlar kuyumcuların fiziksel ve internet şubelerinin yanı sıra güvenilir e-ticaret siteleri vasıtası ile de fiziksel olarak temin edilebilir. Bu kurumlardan çeyrek altın, cumhuriyet altını gibi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılan sikke ve ziynet formundaki altınların yanı sıra İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) tarafından gram altın ismiyle üretilen sertifikalı külçe altınlar da satın alınabilmektedir.

Altın Hesapları

Bankalar üzerinden açılacak vadeli ya da vadesiz altın hesapları vasıtasıyla da altın alınıp satılabilir. Bu tür hesapların en büyük avantajı tam istenilen miktarda ya da tutarda altının zahmetsizce alınabilmesini sağlaması, altın yatırımından geliri imkanı yaratması ve yatırımcıyı fiziksel altın yatırımının barındırdığı kaybolma ya da çalınma gibi risklerden korumasıdır.

Altın Varantları

Altın varantları, yaklaşık 31,10 gram saf altına karşılık gelen ons altının değerini dayanak fiyat olarak belirleyen ve vade süresince belirli miktarda altını belirli fiyattan alma ve satma hakkı tanıyan opsiyonlardır. Altın varantları Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem görürler.

Altın Yatırım Fonları

Altın fonları, toplam değerlerinin en az %80’i ile sürekli olarak borsada işlem gören altın ve altına dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapan fon türleridir. Altın fonları günlük değerlenir ve işlemler tek bir fiyat üzerinden yapılır.

Altına Endeksli Kira Sertifikaları ve Tahviller

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen bu enstrümanlar yastık altı olarak ifade edilen fiziksel altın yatırımlarının ülke ekonomisine katılmasını amaçlar ve yatırımcıya bu katılım karşılığında bir faiz geliri vadeder. Fiziksel altın yatırımını kaybolma ya da çalınma tehlikesi olmadan uzun vadeli bir gelir kaynağına dönüştürmek isteyen yatırımcılar için önemli yatırım araçlarıdır.

Altın Yatırımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

altın yatırımını etkileyen faktörler

Küresel piyasalarda altın fiyatı dolar ile ifade edildiğinden doların değerini değiştirecek uluslararası çapta etkili olaylar ve yerel para birimlerin dolar karşısındaki değerini belirleyen ulusal düzeyde etkili gelişmeler altının değerini direkt olarak etkiler. 

Altın yatırımı özellikle belirsizlik dönemlerinde güvenli bir liman olarak görülür ve yatırımcıların ilgisini üzerine toplar. Bunun sonucu olarak da altının değeri yükselir. Ekonomik koşulların umut verdiği durumlarda genellikle yatırımcılar altın yatırımından uzaklaşır ve buna bağlı olarak altının değeri düşer. Yatırım portföylerine altın ya da altına endeksli ürünler eklemiş yatırımcıların küresel ve yerel gelişmeleri düzenli olarak takip etmeleri ve piyasa verilerini sürekli izlemeleri gerekmektedir. 

Fiziksel olarak altın alım satımı yapan yatırımcıların güvendikleri kuyumculardan ya da kurumlardan altın alımı gerçekleştirmeleri hayati önem taşır. Satın alınan sikke ve ziynet tipi  altınların gramajının ve ayarının standartlarla eşleşiyor olması gerekir. Gram ve külçe altın satın alımlarında geçerli İAR A.Ş. sertifikası aranmalıdır. Yatırımcıların özellikle nadir türden sikke ve ziynet türünde altın alınıyorsa, deneyimli kişilerden destek alması önerilir.

Altın Yatırımınıza Etkili Biçimde Yön Verin

Gözden kaçırılmış bir son dakika gelişmesi ya da etkili şekilde takip edilemeyen piyasa verileri en potansiyelli yatırımların bile başarısız olmasına yol açabilir. Bu yüzden altın yatırımlarınızı yönetirken ihtiyaç duyacağınız temel kaynak bilgi akışının sürekliliğidir. 

Yatırıma dair en güncel gelişmelere, anlık piyasa verilerine ve uzman finans otoritelerinin yorumlarına herkesten önce ve kesintisiz biçimde ulaşmanızı sağlayan ForInvest deneyimli ve etkili finans ortağınızdır.

ForInvest’i kullanarak altın yatırımınızı en etkili şekilde kâra dönüştürmek için ihtiyaç duyacağınız tüm finansal verilere, son dakika haberlerine ve yatırım deneyiminizi bir üst seviyeye taşıyacak analiz araçlarına anında ulaşabilirsiniz.

En üst seviye yatırımcı modülleri, pratik ve etkili veri terminali ve profesyonel düzeyde analiz araçları ile yatırım uzmanlığının sınırlarını yeniden belirlemek için FXPlus paketlerimizi  keşfedebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir