FED Faiz Kararları Yatırımcıya Ne Anlatıyor?

Küresel ekonomik faaliyetlerin her geçen gün birbirine daha bağlı hale geldiği günümüzde, finansa dair son dakika gelişmeleri, yatırımcı portföylerinin kaderini saniyeler içinde değiştirebiliyor. 

ABD’nin Merkez Bankası sistemi olan FED’in faiz kararları, dünya ekonomisinin tümünü etkilediğinden yatırımcılar ve finans otoriteleri için büyük önem arz ediyor. 

Kararların açıklanacağı tarihler takvimlere titizlikle işaretleniyor ve çıkacak kararlar büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Kararların alınması ile birlikte yorumlar ve analizler yapılıyor, piyasalar bu kararlar doğrultusunda yeniden şekilleniyor.

Peki FED’in faiz kararları neden bu kadar önemli ve finans dünyasında hangi dinamikleri değiştiriyor? 

Bu makaleyle, FED faiz kararları ile ilgili merak ettiğiniz soruları yanıtlayacağız.

FED Nedir?

federal rezerv sistemi

23 Aralık 1913’te kurulan ve ABD’nin merkez bankalarının oluşturduğu bir yapı konumunda olan FED (Federal Reserve System), ABD’nin para politikalarını yürütme ve bankacılık sistemini düzenleme sorumluluğu taşıyan tamamen özerk bir kurumdur. 

FED Guvernörler Kurulu (Board of Governors), FED başkanı ile birlikte yönetim hiyerarşisinin tepesinde bulunur. Bu kurulu meydana getiren 7 üye, ABD Başkanı tarafından tayin edilir. Daha sonra ise bu tayin kararları kongre tarafından değerlendirilir ve onanır. 

Guvernörler Kurulu, Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (FOMC) tarafından yürütülen para politikası kararlarında ve 12 adet Federal Rezerv Bankası’nın yürüttüğü bankacılık denetleme ve düzenleme aktivitelerinde direkt sorumluluk sahibidir. 

Kamu politikası konularında bu kurullara yardımcı olması için de dört adet danışma konseyi oluşturulmuştur.

FED’in Temel Hedefleri Nelerdir?

Olası krizlerden korunmak amacıyla ABD mali sistemini denetlemek ve düzenlemek için oluşturulan federal rezerv sistemi standart bir merkez bankasından daha geniş yetki ve sorumluluklara, doğal olarak da daha karmaşık bir yönetim yapısına sahiptir.

FED’in temel görevlerinden bazıları şunlardır:

  • ABD halkının ve finansal kurumlarının yanı sıra yabancı organizasyonlara da görev ve sorumlulukları doğrultusunda finansal hizmet sunmak.
  • Fiyat istikrarını korumak ve istihdamı sürekli kılmak için ABD’nin para politikasını yürütmek.
  • Finansal piyasaları krizden korumak sürekli olarak risk yönetimi faaliyetlerinde bulunmak.
  • Mali sistemin işlevsel ve istikrarlı biçimde sürdürülmesini sağlamak ve gerektiğinde sistemi kuvvetlendirecek düzenlemelerde bulunmak.
  • ABD bankacılık sektöründe denetleme ve düzenlemeler yaparak bu sektörde işlem yapan kişi ve kurumların haklarını korumak ve sektörün tüm aktörlerinin ortak ve adil rekabet koşulları içinde kaldığından emin olmak.

FED Faiz Kararları Ne Anlama Geliyor?

FED kararlarının yatırımcılara etkileri

Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi her yıl FED websitesinden ya da ForInvest gibi yatırım ortaklarının ekonomik takvimleri üzerinden takip edilebilecek tarihlerde 8 kez bir araya gelir ve politika faizi üzerine aldıkları kararları açıklarlar. 

Bankalar bu kararlar doğrultusunda belirlenen gecelik faiz oranlarına bakarak birbirleri ile yapacakları para alışverişlerinde uygulayacakları faizi belirlerler.

Özellikle savaş, pandemi ya da ekonomik belirsizlik dönemlerinde FED, piyasadaki para arzını azaltmayı amaçlar ve hedef faiz oranında artışa gider. 

Ekonomik büyümenin ve ticaret hacminde artışın hedeflendiği dönemlerde ise faiz oranları düşürülür ve finansal aktörlerin paraya ulaşması ve ticari faaliyetler yürütmesi kolaylaştırılır.

FED Kararları Neden Önem Arz Ediyor?

Dünya üzerinde sürdürülen ticari faaliyetlerin neredeyse tümünde para birimi olarak Amerikan doları kullanılır. Bu da Amerikan dolarının dünyanın en önemli para birimi kabul edilmesine neden olur.

FED Bankası, Amerikan dolarının ABD Gravür ve Baskı Bürosu (Bureau of Engraving and Printing) ve tarafından basılması konusunda yetkili mercidir. Faizin artması ya da azalması doların Japon yeni, Türk lirası gibi yerel ve euro gibi bölgesel para birimleri ile olan ilişkisini direkt olarak etkiler. 

Bu sebeple FED’in aldığı faiz artırımı kararları domino etkisi yaratarak tüm dünyanın günlük ticari faaliyetlerini etkiler. Yatırımcılar portföy yönetimi yaparken yatırım enstrümanların bu kararlardan nasıl etkileneceğini tahmin etmek ve bu doğrultuda gerekli düzenlemeleri yapmak zorundadır. 

Çoğu zaman bu kararlar yalnızca döviz kurlarının değerini değil, piyasa beklentilerini ve şirketlerin işleyiş ve hedeflerini de değiştirirler. Bu yüzden FED kararlarının yalnızca döviz ya da mevduat yatırımlarını değil, yatırım pörtföyünüzdeki tüm enstrümanları etkilediğini bilmek gereklidir.

Finans otoriteleri, FED faiz kararlarının ne yönde olacağına ve küresel piyasaları nasıl etkileyeceğine dair analizler yayınlarlar. Otorite yorumlarının yanı sıra finansa ve şirketlere dair son dakika haberlerini ve piyasa verilerini ForInvest gibi araçlar vasıtasıyla takip eden ve kişisel analizlerini gerçekleştiren yatırımcılar faiz kararları sonrası oluşacak finansal atmosferi önceden sezerek potansiyel yatırım fırsatlarını yakalayabilirler.

FED Kararlarının Enflasyona ve Piyasalara Etkisi Nedir?

Faiz artışının enflasyona etkileri

FED faiz artırma kararı aldığında bankaların birbirleri ile yapacakları para alışverişinde uygulayacakları faiz de artar. Bankalar daha yüksek orandan borçlandıklarında finansal yapılarını kontrol altında tutmak için bireysel ve kurumsal müşterilere verecekleri kredi ve müşterilerin mevduat hesapları için uyguladıkları faizi artırırlar.

Bu sürecin doğal bir sonucu olarak kişi ve kurumlar, yüksek faiz ödemesi yapmamak adına, ticari faaliyetleri için kredi almaktan kaçınmaya başlarlar. Sahip oldukları finansal kaynağı korumak için ise mevduat hesapları gibi faiz yatırımlarına eğilim gösterirler. 

Faiz kararlarının enflasyon ile mücadele kavramı ile ilişkilendirilmesi rastlantı değildir. Faiz oranlarının artması ile paraya ulaşması zorlaşan kişi ve kuruluşlar harcamalarını daha kontrollü hale getirirler. Bu kontrol ürünlere olan talebin azalmasına neden olur. Ürünlere talep azaldığında satış hacmini artırmak isteyen kurumlar fiyatları aşağı çekmek zorunda kalır. 

Ancak faiz enflasyon ilişkisi konusunda FED kararları üzerinden yaptığımız yorum yalnızca ABD ekonomisi için geçerlidir. ABD’deki faiz artışı yerel para birimlerinin dolara karşı değerini etkileyebilir ve bunun sonucu olarak bu kararlar ABD ekonomisindeki enflasyonu baskılarken diğer ülkelerin ekonomisi için aynı ya da zıt yönlü bir etki gösterebilir. 

Faizlerin artması üretimi ve yatırımları azalttığından organizasyonlar mevcut çalışanlarını işten çıkarma ya da yeni çalışan alımını azaltma reaksiyonu gösterebilirler. Bu durum çoğu zaman işsizlik oranlarının artmasına neden olur.

Faiz artışı, borsalarda işlem gören şirketler için de önemli bir dönüm noktasıdır. Faiz oranları arttığında bu şirketler ticari faaliyetleri ve yatırımları için daha yüksek faizle borçlanmak zorunda kalırlar. Bu yüzden genellikle bu faaliyetlerinin bir kısmını yeniden düzenler ya da durdururlar

FED kararları kripto para borsalarında da büyük çaplı dalgalanmalara neden olabilir. Özellikle volatilitesi yüksek kripto para birimlerine yatırım yapanların FED kararlarının olası etkilerini iyi analiz etmesi ve gerektiğinde önlemler alması önemlidir.

Faiz artışının hisse senetlerinin ya da borsa endekslerinin değerini kesin olarak düşürdüğünü söylemek doğru değildir. Yatırımcı psikolojisindeki ve beklentisindeki değişimler özellikle belirsizlik dönemlerinde hisselerin değerini belirleyen ana unsur olan değer algısını değiştirir. Bu algının olumlu ya da olumsuz oluşu hisselerin değer değişiminin yönünü belirler.

Bu yüzden faiz değişim dönemlerinde portföylerinden maksimum verimi almak isteyen yatırımcılar sürekli olarak bilgi takibi yapmalı, değişen koşullara göre detaylı analizler gerçekleştirmeli ve piyasanın reaksiyonlarını gözlemlemelidir.

Yatırımın Dönüm Noktalarını Yakından Takip Edin

Dünya piyasalarını etkileyebilecek olayları sürekli olarak takip etmek ve yatırım stratejilerini bu doğrultuda düzenlemek değişen ekonomik koşullardan yatırım fırsatları çıkarmanın en etkili yöntemidir.

ForInvest’in ekonomik takvimi, portföyünüzü yönetirken takip etmeniz gereken ekonomik etkinlikleri ve kritik raporları takvim üzerinde işaretleyerek bildirimler almanıza ve piyasalardaki son gelişmelerden anında haberdar olmanıza olanak sağlar. Böylece FED faiz kararı gibi yerel ve uluslararası dönüm noktalarını kaçırma riskinizi ortadan kaldırır. 

ForInvest’i kullanarak faiz kararlarının piyasa verilerine ve dünya ekonomisine olan etkilerini son dakika haberleri ve kesintisiz veriler ile takip edebilirsiniz. 

Sahip olacağınız üst düzey analiz ve portföy yönetimi modülleri de faizdeki değişimler doğrultusunda en stratejik yatırım kararlarını almanızı kolaylaştırır .Yatırım tutkunuzu standart yatırımcı alışkanlıklarının ötesine taşıyarak alanınızda uzman bir figür haline gelmek için profesyonel seviye yatırım ve analiz araçlarına ihtiyacınız varsa FXPlus paketlerimizi keşfedebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir