Yatırımlarını Bilginin Gücüyle Besle

Sürdürülebilir yatırım başarısına ulaşmak için ihtiyacın olan finansal okuryazarlık kaynaklarını keşfet.

Vadeli Hesap Nedir, Ne İşe Yarar? Vadeli Hesap Çeşitleri 

Yapacağın tasarrufların risksiz gelir elde etmek istemene rağmen birikimlerini ne şekilde değerlendireceğine karar veremiyor olabilirsin. Acil ihtiyaçların dışında tasarrufa ayırdığın bütçeyi değerlendirmek için tercih edebileceğin risksiz yöntemler arasında vadeli hesapları deneyebilirsin. Peki bankada tuttuğun finansal varlığını değerlendirme imkanı sunan vadeli hesap nedir? Nasıl kullanılır?​ Haydi tüm detaylara birlikte bakalım!

Vadeli Hesap Nedir? 

Birikim yapmak isteyen pek çok kişi aslında vadeli hesap nedir sorusunun cevabını araştırır. Vadeli mevduat hesabı şeklinde de tanımlanan vadeli hesap tasarrufa ayrılmış olan paranın belirli süre zarfında bankalara emanet edildiği ve karşılığında da belli oranlarda faiz getirisi kazandıran bir hesap türüdür. Popüler yatırım araçları arasında yer alan vadeli hesapta belirtilen vade süresi boyunca para çekmezsen vergi kesintileri sonrasında anapara ve faizden doğan gelir, vergi kesintilerinden sonra banka aracılığıyla ödenir. Yatırımcılar vade süresinin sonunda eline geçecek tasarruf oranını en baştan bildiği için risksiz yatırım aracı olarak kabul görür. 

Günlük, aylık ya da yıllık gibi belirli sürede sahip olduğun anaparanı vadeye yatırarak süre sonunda faiziyle beraber çekebilirsin. Dilersen bu yatırım işlemini sık sık tekrarlayarak aktif gelir de elde edebilirsin. Mevduat faizleri ise pek çok farklı unsur kapsamında belirlenir. TCMB faiz politikaları, bankaların mevduat büyüklüğü ve enflasyon gibi faktörler faiz oranları üzerinde doğrudan etkili olur. Ayrıca vadeli mevduat hesabından kazandığın paradan kesilen vergi oranları da eline geçecek toplam tutarı etkiler.

Vadeli Hesap Ne İşe Yarar? 

Vadeli hesap nedir, ne işe yarar sorusunun yanıtı aslında son derece basit; vadeli hesap anapara üzerinden paranın değer kaybı yaşamasını önleyen bir bankacılık hizmetidir. Belirli miktarlarda ve faiz oranları dahilinde hesaba yatırılan para vade süresinin sonunda faiz ile beraber müşteriye ödenir. Bu hesap türü anaparadan zarar etmeni engeller. Aynı zamanda faiz sayesinde kazanç elde etmeni de destekler.

Vadeli Hesap Çeşitleri Nelerdir? 

Tasarruf etmek istediğin varlığının türüne, süreye ve faiz oranına göre sınıflandırılan vadeli hesap çeşitleri var. Bu noktada bankanın sunduğu tüm seçenekleri inceleyerek beklentilerine uygun hesap türünde karar kılabilirsin. Vadeli hesabını borsa takip uygulaması benzeri mobil platformlardan da takip edebilirsin. Piyasada karşına çıkabilecek bilindik vadeli hesap çeşitleri kısaca şöyle:

E-Vadeli Hesap

Şubeye gitmeye gerek kalmadan internet üzerinden açabileceğin e-vadeli hesap pek çok işlemi mobilden halletmene olanak tanır. e-vadeli hesaplarda hem vadenin başlangıç tarihi hem de hesap açılış tarihi aynı. Dolayısıyla hesabın açıldığı andan itibaren faiz kazanmaya başlayabilirsin. Hesabın vadesinden önce kısmi olarak çekim yaptığında dahi kalan bakiye aynı vade ve faiz oranları ile artmaya devam eder.

Standart Vadeli Hesap

Standart vadeli hesap nedir sorusuna en risksiz yatırım araçlarından biri şeklinde yanıt vermek mümkün. Herhangi bir riske girmeden birikimlerin için getiri elde edebileceğin vadeli TL hesabı 1 ay, 3 ay, 6 ay ve 12 ay vadeli şekilde açılabilir. Bu sistemler aracılığıyla vade sonuna kadar piyasadaki faiz oranlarından etkilenmeden sabit getiri elde edebilirsin. Bankalara göre değişiklik gösterebilen vade seçenekleri arasında dilediğini seçebilirsin. Ayrıca internet bankacılığı uygulaması üzerinden Vadeli Mevduata Para Yatırma Emri vererek vade tarihinde otomatik şekilde hesabına para yatırılmasını sağlayabilirsin.

Enflasyona Endeksli Vadeli Mevduat Hesabı

Kur korumalı vadeli hesap nedir sorusunun yanıtı “enflasyona endeksli hesaplar” olarak verilebilir. Hiçbir zaman enflasyonun altına düşmeden kazandıran bu hesap türü banka koşullarına göre farklılık gösterse de temelde ara faiz ödemeli, uzun vadeli ve faiz korumalı şeklinde üç çeşide ayrılır. Vadeler ortalama 92 ile 400 gün arasında açılabilir. Belirtilen gün aralığı seçeceğin hesabın türüne göre değişebilir. Hesaptaki anaparan enflasyona karşı değer kaybetmediği için birikimlerini kur değişimlerine karşı koruyabilirsin. Bu sayede reel getiri de sağlaman mümkün. Enflasyona endeksli vadeli mevduat hesaplarının vergi avantajı da söz konusu. 1 yıldan uzun vadeli, enflasyon oranına bağlılık gösteren ve değişken faiz oranlarının uygulandığı vadeli mevduat hesabında %0 gelir vergisi kesintisinden faydalanabilirsin.

Biriktirdiğini Ödeyen Vadeli Hesap

Vadenin sonunu beklemeden belirlediğin ara dönemlerde düzenli olarak faiz getirisi sağlayan Biriktirdiğini Ödeyen Vadeli Hesap genelde 1 yıllık vade ile açılır. Bu hesap ile elde edeceğin faizi 12 aya sabitleyerek 1 ay, 3 ay veya 6 aylık periyotlar dahilinde düzenli faiz getirisi kazanabilirsin. Üstelik değişen güncel faiz oranlarından yararlanarak hesabını yeniden vadelendirme şansın da var. Dilersen talimat vererek belirlediğin zaman diliminde faiz getirini de çekebilirsin.

Günlük Vadeli Hesap

Pek çok kişinin kafasında yer eden günlük vadeli hesap nedir sorusuna da kısaca yanıt verilebilir. Kısa süreli mevduat türleri arasında bulunan günlük vadeli hesap bankaya yatırdığın paranın 24 saatlik süre içerisinde değerlendirilmesini sağlar. Bankaların sunduğu günlük faiz hesaplarından faydalanarak paranı dilediğin gün yatırıp dilediğin gün çekebilirsin. Bu sayede birikimlerine değer kazandırabilirsin. 

Vadeli Altın Hesabı

Vadeli altın hesaplarının vade süresi bankaya göre değişiklik gösterir. Faiz getirisi de altın cinsinden olur. Vade sonunda yapılacak stopaj kesintisinin ardından dilediğin şekilde tasarrufta bulunabilirsin. Bankaya göre değişiklik gösterse dahi genelde vade süresi boyunca hesaba altın yatırılamaz ya da vadedeki varlık çekilemez. Bu nedenle vade sürecinin ortasında hesaba altın yatırmak istersen farklı bir vadeli hesap açman istenir. Bazı bankalarda vadenin sonunda altınların fiziki şekilde çekilmesi mümkün değil. Ancak bazı bankalarda belli miktarın üzerinde altın olması durumunda birikimini fiziki altın şeklinde teslim alabilirsin.

Vadeli Döviz Hesabı

Dolar birikimi de vadeli hesaplar arasında değerlendirebileceğin seçeneklerden biri. Yatırım yapacağın bankanın sunduğu vade sürelerinden kendine en uygun olanı seçerek belirlenen minimum oranla vadeli dolar hesap açılışı yaptırabilirsin. Ortalama 1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl ya da 3 yıl vade seçenekleri sunulur. Dilersen kendi istediğin gün sayısını da vade olarak belirleyebilirsin. Ancak bunun için çalıştığın banka ile görüşmen gerek. Vadenin sonunda hesabı kapatmazsan ya da farklı bir talimat vermezsen hesap aynı vade ve güncel faiz oranları üzerinden yenilenir. Bu sayede faiz kazanmaya devam edebilirsin. Vade sonunda ise birikmiş faiz tutarını dolarla ödeme yapan Bankamatiklerden alabilirsin. Bütün Bankamatiklerden TL cinsinden çekim yapma şansın da var.

Kırık Vadeli Hesap

Kırık vadeli hesap nedir diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Bu hesabın standart vadeli hesap işlemlerinden temel farkı 1 ay, 3 ay, 6 ay veya 12 ay kuralına uyamayacak kişiler için geliştirilmiş sistemi. 1 ile 3 ay arasında belirlenen vade süreleri otomatik şekilde kırık vadeli mevduat olarak değerlendirilir.

Vadeli Hesap Avantajları Nelerdir? 

Vadeli hesap kullanarak pek çok açıdan avantaj elde etmen mümkün. Bu avantajlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

– Yatırımların banka mevduat sigortaları kapsamında korunur. Bu da güvenli deneyim yaşamanı destekler.

– Belirlenen sürenin anapara üzerine faiz ilave edilir. Böylece yaptığın birikimler kapsamında artı faiz olarak kazanç sağlayabilirsin.

– Hesaba yatırılan paraya belirli süre boyunca dokunamadığın için yatırım planlamalarını daha rahat biçimde yapabilirsin. 

– Anapara kaybı riski olmayan vadeli mevduat hesabı güvenli getiri sağlama yöntemleri arasında yer alır. 

– Pek çok banka hem iyi hizmet hem de yüksek getiri sağlamayı vadeder. Bankalar arası mevduat karşılaştırmaları yaparak en uygun seçeneği değerlendirebilirsin. 

Vadeli Hesap Dezavantajları Nelerdir?

Sahip olduğu hemen her ayrıntı ile avantaj sağlayan vadeli hesapların az da olsa bazı dezavantajları var. Bu dezavantajlar şu şekilde:

– Vade süresi dolmadan para çekimi yapmak faiz kaybına sebep olabilir. Bu da özellikle acil durumlarda sıkıntı doğurabilir.

– Diğer yatırım araçları ile karşılaştırma yapıldığında getiri oranı daha düşük kalabilir.

– Yüksek enflasyon dönemlerinde faizin getirisi reel açıdan değer kaybına uğrayabilir.

Vadeli Hesap ve Vadesiz Hesap Arasındaki Farklar Nelerdir?

Vadeli ve vadesiz hesap arasında bulunan farklar şüphesiz bankacılık hizmetleri ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri. İki hesap türü de farklı ihtiyaçlara yönelik tasarlanmış olup sana çeşitli hizmetler sunar. 

Vadesiz hesaplar süresiz şekilde açılır. Herhangi bir getiri de sağlamaz. Vadeli hesaplar ise belirlenen gün sayısı ve faiz oranı kapsamında kazanç elde etmeni sağlar. Fakat hesaptaki paraya vade süresi dolmadan erişmek istersen kazancını kaybedebilirsin. 

Vadesiz hesap ile dilediğin her an işlem yapman mümkün. İstediğin an para yatırıp çekebilirsin. Vadeli hesaptan para çekmek için ise vade süresini beklemen gerek. Vadesiz hesaplar günlük işlemlerde kullanılmak için tercih edilir. Para çekimi ve yatırımı işlemlerinde esneklik vadeder.

Vadeli hesap açarken birkaç basit bilgi yeterlidir. Vadesiz hesapta ise bazı resmi evraklar ve belirli oranda para yatırman gerek. Vadeli hesabı aktif olarak kullanmasan dahi dilediğin zaman işlem yapma ihtimaline karşı her zaman açık tutabilirsin. Vadesiz hesapta yatırım yapmayacaksan açık tutmanın bir faydası olmaz.

Bütün banka işlemlerini rahat ve sorunsuz şekilde yapabilmen için yenilikleri takip etmen gerek. Bu noktada ForInvest paketler ile sunulan avantajlı çözümleri kendine rehber edinebilirsin. Sen de ForInvest mobil uygulamasını kullanarak bankacılık, borsa veya farklı finans işlemleri verilerini takip ederek yatırım stratejilerine yön verebilirsin.