Borsada En Çok Yapılan Yatırımcı Hataları ve Çözümleri

Yatırım yapmaktaki temel amaç, uzun ve kısa vadede finansal olarak güçlenerek yeni ya da daha önce ulaşılamayan ekonomik fırsatları elde etmektir. Aynı zamanda, doğru yatırım stratejileri geliştirerek sürdürülebilir bir gelir elde etmek oldukça keyifli ve heyecan verici bir süreçtir. 

Elbette madalyonun öbür yüzünü göz ardı etmemek gerekir. Dışarıdan bakıldığında yatırım yapmak kolay yoldan para kazanmanın formülü gibi görünür. Ancak kazancın söz konusu olduğu her alanda riskler de mevcuttur. 

Özellikle borsada yanlış stratejilerle hareket etmek pörtföyünüzden elde ettiğiniz kârı azaltabilir hatta finansal kayıplar yaşamanıza neden olabilir. 

Bu makalemizde, neredeyse tüm yatırımcıların uzmanlığa giden süreçte deneyimlediği sık yapılan yatırım hatalarına ve bu hatalardan nasıl kaçınılabileceğine dair ipuçlarına değineceğiz.

Sıkça Tekrarlanan 7 Temel Yatırım Hatası

Yatırım hataları ve çözümleri

Borsada hata yapmak normaldir. Yatırım dünyasının en önemli aktörleri bile zaman zaman hatalar yapabilmektedir. Ancak hepsi, hatalarından ilham verici dersler çıkararak uzman figürlere dönüşür. 

Bu yüzden yapılan hataları finansal kayıplara yol açan felaketler değil, kıymetli tecrübeler olarak görmek gerekir.

Sıkça karşılaşılan yatırımcı hatalarından bazıları şunlardır:

1- Planlama ve Stratejinin Önemini Göz Ardı Etmek

Yatırımda hiçbir zaman tek bir doğru yoktur ve tüm dinamikler, yatırımcının hedefleri, ihtiyaçları ve kaynakları doğrultusunda şekillenir. 

Örneğin, yalnızca uzun vadede güvenilir bir kazanca odaklı bir yatırımcının volatilitesi ve doğal olarak kayıp riski nispeten yüksek olan hisse senetlerini tercih etmesi mantıksızdır. 

Aynı şekilde tamamıyla kısa vadeli gelir beklentisi içinde olan yatırımcıların planlarını stabil bir yatırım performansı sunan hisse senetleri üzerine inşa etmesi beklenmez. 

Ancak unutulmaması gerekir ki, yalnızca kazanç vadesinin uzunluğuna odaklanmak, kaynaklarınızdan ve yatırım araçlarının avantajlarından tam verimle yararlanmanıza engel olur. Bu yüzden yatırım planlaması yapmak çeşitli koşulların iyi analizini gerektirir.

Özellikle yatırıma yeni başlayanların hayal kırıklığına uğramamak adına, yatırım yapmadan önce beklentilerini keşfetmesi ve ilerleyeceği yol haritasını belirlemesi kritiktir.

Yatırım konusunda otorite haline gelmiş figürler bile yatırımlarını içgüdüleri ile değil, belirli bir plan doğrultusunda oluşturulmuş stratejilerle gerçekleştirir.

2- Araştırma ve Piyasa Takibi Yapmamak

Planlarınızı kusursuzlaştırmak yatırım başarısının temelidir ancak yeterli değildir. Devam eden süreçte, yatırımın beklenmedik doğasını sürekli olarak gözlemlemeniz gerekir. 

Kurumların geleceğini etkileyen değişimler ya da yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde ortaya çıkan sosyal, politik ve ekonomik gelişmeler kısa sürede hisse senedi yatırımınızın kaderini değiştirebilir. 

Piyasa verilerini takip etmek ise yatırımınızın kontrolünü sürekli olarak elinizde tutmanızı sağlar. Özellikle veri takibini kesintisiz biçimde gerçekleştirmek beklenmedik kazanç fırsatları elde etmenizi ya da dramatik kayıpların önüne geçmenizi sağlayabilir.

Araştırma ve piyasa takibi yapmak, yatırım portföyünüz genişledikçe zahmetli bir hale gelebilir. Bu süreci kolaylaştırmak için finansa dair son dakika gelişmelerini ve kesintisiz piyasa verisi akışını tek bir platformda toplayan ForInvest gibi yatırım ortaklarından faydalanabilirsiniz.

3- Yatırımın Kontrolünü Duygulara Teslim Etmek

Duygusal yatırım

İnsan psikolojisi, beklenmedik bir kayıp ile karşılaştığında panikleme eğilimi gösterir. 

Arka arkaya gelen başarısızlıklar yatırımcıları plansız ve intikam odaklı yatırım yapmaya itebilir ya da umutsuzluk ve karamsarlık hissi oluşturarak yeni fırsatların keşfedilmesini zorlaştırabilir. 

Tam tersine, bir ya da daha fazla yatırımda başarılı olmak yatırımcılara hayali bir yenilmezlik hissi verebilir. Plansızca ve iştahla yapılan fevri yatırımlar yokuş aşağı bir gidişin tetikleyicisi olabilir. 

Piyasanın günlük hareketlerinin yarattığı panik ve heyecan da kimi zaman yatırımcıların mantık sınırlarının dışına çıkmasına neden olabilir.

Unutulmamalıdır ki kayıplar ve kazançlar yatırımın doğasında vardır ve sonsuza dek ikisinden biri gerçekleşmez. En başarılı sporcuların ya da büyük sanatçıların bile arka arkaya başarısızlıklar yaşadığı sıkça görülür ancak bu durum süreklilik göstermez.  

Tecrübeli yatırımcıları özel kılan şey her zaman mantıklarıyla hareket etmeleri ve istikrarlı başarının öngörülebilir kayıpları da barındırdığını kabullenmeleridir. 

4- Tüm Finansal Kaynağı Tek Yatırım Aracında Kullanmak

Deneyimsiz yatırımcılar, yatırım enstrümanlarına bağlanma eğilimi gösterebilirler. Hatta koşulsuz güven duydukları yatırım araçlarına ellerindeki tüm kaynağı aktarabilirler.

Yatırımı tekdüzelikten uzaklaştıran ve heyecanlı kılan unsur, başarının şansa dayalı olmaması ancak her zaman sürprizlere açık olmasıdır. Bu yüzden kaynaklarınızın tamamını aktardığınız yatırım aracı, ne kadar güvenilir olursa olsun, en riskli yatırım aracıdır.

En etkili borsa yatırımı yöntemlerinden biri farklı vadede gelir imkanı sunan ve çeşitli risk gruplarına ayrıştırılmış hisseleri etkili şekilde harmanlamak adına yatırım portföyleri oluşturmak ve etkili biçimde yönetmektir

Böylelikle güvendiğiniz enstrümanlardan tatmin edici gelirler elde ederken risk yönetiminizi gerçekleştirmiş ve yatırım geminizi güvenli bir limana bağlamış olursunuz

5- Fren Mekanizmalarını Kullanmamak

Hayatın her alanında olduğu gibi yatırımda da nerede duracağını bilmek önemlidir. Bir yatırım aracının değeri her zaman hedeflediğiniz noktaya yükselmez ya da aldığınız fiyatın üzerine çıkmaz. Bazı durumlarda zarardan ettiğiniz kâr hayat kurtarıcı olabilir.

Zihinsel bir fren mekanizması oluşturmak iyi bir başlangıçtır ancak çoğu zaman yeterli olmaz. Özellikle oynak piyasalarda gözlemlemediğiniz dönemlerde önemli değişimler yaşanabilir. Ve değişimin farkına vardığınızda her şey için çok geç olabilir. 

Bu yüzden özellikle ForInvest FxPlus gibi uygulamaların alım/satım pencereleri üzerinden borsada işlem yaparken zarar durdurma (stop-loss) emri gibi mekanizmalar ile risklerinizi düşürmeye odaklanarak kayıplarınızı minimize edebilirsiniz.

6- Kalabalığı Koşulsuz Biçimde Takip Etmek

Yatırımda kalabalıktan sıyrılmak

Özellikle dijital çağın iletişim olanaklarını artırması, yatırıma dair desteksiz fikirlerin yayılımını kolaylaştırıyor. Çoğu zaman 3. kişilerin görüşlerini koşulsuz biçimde kabul eden ve bu görüşler doğrultusunda yatırım yapanların toplu halde başarısızlık gösterdiği görülüyor.

ForInvest gibi finans yatırımı platformlarından uzman görüşlerini takip etmek yatırıma dair çok değerli fikirler kazanmanızı sağlar. Sürdürülebilir bir başarının sırrı bu görüşleri kendi yatırım stratejiniz doğrultusunda yeniden değerlendirmektir. Özellikle deneyimsiz yatırımcıların her yatırımcının beklenti ve kaynaklarının farklı olduğunu fark etmesi ve kendi yatırım alışkanlıklarını oluşturması gerekir. 

Elbette yatırımcı beklentileri yatırım aracının değerini belirleyen ana unsurlardan biridir. Bu yüzden beklentileri gözlemlemek önemlidir. Ancak topluluğun gittiği yöne ilerlemeden önce bu gözlemleri doğru stratejilere dönüştürdüğünüzden emin olmanız gerekir.

7- Yalnızca Günlük İşlem Odaklı Yatırım Yapmak

Her ne kadar heyecanlı ve keyifli olsa da yatırım yapmak, can sıkıntısını geçirmeye yardımcı olacak günlük bir aktivite değildir

Elbette kısa vadede kazanç sağlayan yatırım fırsatları mevcuttur.  Ancak tüm yatırım faaliyetlerini günlük işlemler üzerine kurgulamak etkili bir portföy yönetimi yapmanıza engel olarak verimli ve sürdürülebilir bir yatırım yapısı inşa etmenizi engeller. Aynı zamanda orta ve uzun vadeli önemli getiri fırsatlarını kaçırmanıza da sebep olur. 

Tüm bunların yanı sıra özellikle küçük yatırımcılar alım ve satım işlemleri için hatrı sayılır miktarda komisyon öderler. Bu komisyonu sürekli ödemek yatırıma ayırdığınız kaynak üzerinde önemli bir yük oluşturur.

Bu yüzden, eğer ortada istisnai bir fırsat yoksa, günlük alım satım odaklı bir yatırım yapısı oluşturmamaya önem göstermek gerekir.

Etkili Yatırım Araçlarıyla Hataları Minimize Etmek

İşlerinizi kolaylaştıran bir ortak ile hareket etmek, hayatın her alanında olduğu gibi yatırımda da hatalardan sıyrılmanın en etkili yöntemidir.

ForInvest, yeni bir başlangıç yapıyor olması ya da yıllara dayanan tecrübeye sahip olması fark etmeksizin yatırım dünyasındaki herkesin güvenilir ortağıdır. 

ForInvest’i kullanarak stratejik planlama ve analiz araçlarına, portföy yönetimi modüllerine, son dakika gelişmelerine, uzman yorumlarına ve kesintisiz piyasa verisi takip olanağına sahip olabilirsiniz. Böylece temel yatırımcı hatalarına düşmeden sürdürülebilir yatırım başarısının kapısını aralayabilirsiniz.

Eğer yatırım dünyasını şekillendiren uzman figürlerin sahip olduğu profesyonel araçlara ulaşarak yatırım deneyiminizi en üst noktaya taşımak isterseniz, piyasadaki en kapsamlı analiz araçlarına, en fonksiyonel alım/satım pencerelerine ve en geniş modül kütüphanesine sahip olan ForInvest FXPlus paketimizi keşfedebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir